Jídlo risotto

Publikováno 16. listopadu 2016 | Jirka

0

Cuketové risotto se slaninou

Milá opičko, po delší době Tě budu vyrušovat z hluboké meditace…myslíš, že bys mohla ochutnat tuto krmi? Masa zde nepříliš, snad na něm netrváš. Tentokráte vařeno není přísně dle tradice, ale to již není příliš možné. Nu což, hlavně že chodí pohledy… Tak tedy k věci, vaříme italské risotto s cuketou a slaninou…Dobrú chuť kámo.

Rizoto na italský způsob. Kombinace cukety, parmazánu a slaniny má příběh. Tentokrát jsem vařil pro 2 osoby,  jídla se příliš neodříkající.

Ingredience:

  • olivový olej
  • 1 ks cibule, nadrobno nakrájená
  • 1 stroužek česneku nadrobno nakrájený (nadrcený)
  • slanina na kostičky dle uvážení – cca 60 – 100g
  • rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli) 200 g
  • zeleninový vývar 500 ml
  • bílé suché víno decka až dvě
  • 1 ks velké nastrouhané cukety
  • 1 lžíce másla
  • parmazán dle uvážení  – cca  5 lžic (zde použita Gran Moravia – pán chudý)
  • sůl
  • pepř
  • najemno nakrájená hladkolistá petržel

Postup:

Vařeno v hrncu.
Na mírném ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a nechte ji cca 5 minut zezlátnout. Přidejte česnek a slaninu a opékejte dalších 5 minut. Přisypte rýži, zalejte vínem a za stálého míchání restujte, dokud se víno neodpaří – huhuhu cca 5 minut, ale to poznáte. Pak přidejte sběračku nebo dvě vývaru a mírně vařte dalších 5 minut (tzv. pětiminutová árie vašnosto). Potom přidejte další část vývaru a pomalu vařte, dokud se všechen vývar neabsorbuje. Přilijte zbývající vývar, přidejte nastrouhanou cuketu a vařte dalších pár minut (například pět ohohoho), dokud rýže nebude krémové konzistence. Odstavte, přidejte máslo, nastrouhaný sýr, petržel, promíchejte. Před podáváním dochuťte. Bon Appétit!

Budeme rádi za sdílení... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Tags: , , , , , ,


O autorovi



Na začátek ↑