Jídlo

Publikováno 30. listopadu 2015 | Jirka

0

Hovězí kližka na černém pivu s bramborovocelerovým pyré

Pro mazo jsem vyrazil do jednoho nejmenovaného hypermarketu. Makro je stejně divnej obchod jako všechny obdobné shopy, ale mazo mají fakt dobré, včetně toho, co žije ve vodě. Pro mazo a rýby tedy zásadně do Makra. Nebylo jasné, který kus hovězího zakoupím, do oka mi posléze padla pěkně vybarvená kližka z českého býka. O porážku se postaral rakouský řezník pan Ruda Großfurtner z Utzenaichu. Naše jídlo má tedy podtitul Stará dobrá monarchie…

Ingredience na mazo:
cca 1 kg hovězí kližky nakrájené na 5cm kostky, sůl a čerstvě mletý pepř, 6 plátků slaniny nakrájené na drobno, 2 cibule nakrájené nahrubo – dal jsem 1 bílou, 1 červenou (Slávista nejsem!), 4 stroužky česneku nasekané nahrubo, půllitr černého piva – zde posloužil kozel černý obecný, 100g rajského protlaku, 4 snítky čerstvého tymiánu, 3 mrkve nakrájené na větší kousky,  2 stonky řapíkatého celeru nakrájené na větší kousky, 1 lžička krupicového cukru, 600ml hovězího vývaru (udělejte klidně litr, pro jistotu).

Ingredience na pyré:
1 oloupaná celerová bulva, 300 g moučných brambor (varný typ C – na pyré neasi), 100ml ohřátého mléka, oříšek másla, sůl.

Postup mazo:
Kostky masa osolte a opepřete. Slaninu vypečte v pánvi dozlatova a přendejte do hlubšího hrnce. Na vypečený tuk ze slaniny dejte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté jej přidejte do hrnce ke slanině. Stáhněte plamen a do pánve vsypte cibuli a opékejte 5 minut. Poté přidejte česnek a opékejte ještě minutu. Zalijte pivem, přiveďte k varu a vařečkou seškrabte do piva všechny připečeniny a jiné prasárničky z pánve.
Obsah pánve přelijte do hrnce k masu a slanině, přidejte rajský protlak, tymián, mrkev, řapíkatý celer, cukr a tolik hovězího vývaru, aby bylo maso ponořené.
Promíchejte, přiveďte k varu a nechte na mírném plameni pod pokličkou zvolna bublat 2 hodiny, dokud není maso měkké jako srdce opičky Kiki. Občas promíchejte a odebírejte případnou pěnu. Odklopte a zvyšte plamen. Vařte ještě 15–20 minut do zhoustnutí. Vyndejte snítky tymiánu a podle potřeby dosolte a dopepřete. Podávejte nejlépe s bramborovocelerovým pyré.

Postup pyré:
Do většího hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, celer nakrájejte na stejně velké kousky. Vařte asi dvacet minut doměkka. Slijte, přilijte ohřáté mléko, přidejte máslo a šťouchadlem na brambory zpracujte na hladkou kaši. Podle chuti dosolte.

Na závěr bych chtěl podoktnout, že mě vaření vůbec nesralo, nýbrž bavilo.
Dejte jídlu lásku, chuť se pak dostaví sama. Čus zase někdy.

 

 

Budeme rádi za sdílení... Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Tags: , , , , ,


O autorovi



Na začátek ↑