Vepřové koleno na černém pivě
Vepřové koleno na černém pivě aneb jak prase z Chlumce vařilo prase z Hostomic 🙂
Dlouho jsem si lámal hlavu s tím, co uvařit na poslední vaření v roce 2015. A stalo se to co obvykle…Musela mi poradit Katka. Vepřové koleno byl super nápad. Sám už jsem ho dlouho neměl.
Kolínka jsem zakoupil u řeznice v Hostomicích a příprava byla vcelku jednoduchá. Kolena jsem osolil, nařezal kůži, vetřel jsem do ní rozdrcený česnek a posypal kmínem. Do pekáče jsem jsem vložil 2 větší nahrubo nakrájené cibule, připravená kolena a vše jsem to zalil černým pivem (cca 0,5 l). Pekáč jsem zakryl a dal péct do trouby na 180 st. Asi po třech hodinách jsem sundal kryt z pekáče a nechal cca na 15. min opéct kůži.Poté jsem kolena z pekáče vyjmul a z výpeku jsem připravil omáčku. Rozmixoval jsem velké kusy cibule,přidal jsem trochu chilli a výpek jsem zahustil malým množstvím tmavé jíšky.
Maso jsem nakrájel na plátky, přelil omáčkou a podával s čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým chlebem. Na zapití bylo k dispozici 12.stupňové pivo „Fabián“ z pivovaru Hostomice pod Brdy.